Povestea OLOVINA

Acum mai bine de 2000 de ani Burebista a dat ordin ca toate viile din Dacia sa fie arse.
“Licoarea zeilor”, vinul, era la mare cinste in lumea antica, insa Burebista a gasit de cuviinta sa sa isi protejeze supusii de tentatiile divine. Credeti insa ca atunci dacii, stramosii nostri, nu au gasit solutia salvatoare?
Si-au facut o “povarnă de OLOVINA”, o instalatie primitiva de fabricare a unei bauturi fermentate, au pus cereale si au obtinut… OLOVINA!
Azi, dupa sute de ani in care carciumarii si negustorii au desavarsit arta Olovinei, ii spunem mai simplu – BERE!
Fabricarea berii a devenit o arta
Iar ca in orice arta, avem astazi produse de duzina, produse pentru cei neavizati, simpli consumatori de zi cu zi, dar si opere ale maestrilor! Prietenul nostru, Tudor Petrescu (Tudi) a inceput sa-si desavarseasca chemarea pentru bere asemeni marilor maestri in subsolul casei, cu licori facute in instalatia lui artizanala. A adunat cele mai bune malturi, a picurat hamei din cel mai aromat, a gasit temperaturile cele mai potrivite de fermentare si, ca un omagiu adus primilor creatori de bere, le-a numit simplu - “OLOVINA”.
Roua, Chindia, Agapa au fost primele lui opere de arta. Sunt puse la loc de mare cinste la muzeul OLOVINA. Au venit apoi reinterpretari ale operelor altor maestri berari, gusturi de Pale Ale, stout-uri tari si grele, arome orientale ale celebrelor India Pale Ale, dar si gusturi clasice de Pils sau mai putin cunoscute beri cu culoare de chihlimbar (amber). Si pentru ca subsolul casei a devenit prea mic pentru un talent asa de mare ca al lui, Tudi si-a strans prietenii de chefuri din tinerete, le-a dat sa guste berea, le-a povestit despre hameiuri si malturi si… i-a convins.
Depanand amintiri despre agapele din studentie, savurand pahar dupa pahar de bere si privind in viitor, a simtit ca berea asta are GUSTUL UNOR POVESTI! Asta este istoria, pana azi! Insa fiti siguri ca povestea merge mai departe si va fi spusa de copiii copiilor nostri si peste sute de ani! Pana cand lumea va uita de unde a pornit OLOVINA!

Istoria OLOVINA

Garajul a devenit neincapator (putea produce maxim 7 hl pe an), asa ca in 2019 a pus pe picioare o fabrica de bere artizanala de 100 de ori mai mare, cu o capacitate de 700 de hl pe an.
5 retete, sub marca OLOVINA: Pale Ale, India Pale Ale, Pils, English Ale, Amber Ale, cu o eticheta moderna, centrata pe O-ul de inceput al marcii, care a debutat in Horeca si in supermarket-uri, offline si online, vara si iarna!

Iar astazi, cand ne-am intors spre originile naturale, la hameiul magic ce da gustul berilor artizanale, putem alege tot din 5 retete pe care le puteti degusta comandand direct din magazinul nostru online☺.
